SEBİLÜRREŞAD AKİF VE İKBAL ÖZEL DOSYASI İLE ÇIKTI

SEBİLÜRREŞAD AKİF VE İKBAL ÖZEL DOSYASI İLE ÇIKTI

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Başmuharriri olduğu Sebilürreşad Dergisi, 116. yılında 1107. sayısıyla okuruna merhaba dedi. 

SEBİLÜRREŞAD AKİF VE İKBAL ÖZEL DOSYASI İLE ÇIKTI

Aralık 2024 sayısı okuruyla buluşan Sebilürreşad Dergisi, okuyucularına gönderildi.

Pakistan Milli Şairi Muhammed İkbal ile Türkiye Milli Şairi Mehmet Akif Ersoy arasında "dil, inanç ve eylem bağı" olduğu tezinin ele alındığı özel dosya ile yayınlanan Sebilürreşad, "Mehmet Akif Ersoy ve Muhammed İkbal’e odaklanıyoruz. Bu iki isim, aynı kaynaktan beslenen, aynı derinliği taşıyan ve benzer coğrafyalara hayat veren iki ayrı ırmak gibi… Duyguları, düşünceleri ve medeniyet tasavvurları, sadece bulundukları topraklara değil, bütün bir İslam âlemine rehberlik etmiş, ışık olmuştur" görüşünü dile getirdi.

Dergi'nin editörü Veteriner Hekim Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, başyazısında, "Bu sayımızın teması, “Akif ve İkbal: Ortak Duygu İnşacıları ve Medeniyet Aktörleri” olarak belirlendi. Şairlerimizin, şiirden nesre, düşünceden aksiyona uzanan medeniyet inşa süreçlerini ele alıyor; aynı zamanda Akif ve İkbal’in fikirsel, duygusal ve sanatsal etkileşimlerini inceliyoruz, dedi.  Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Bayhan, dergimizin bu sayısındaki yazısında Akif ve İkbal’i “bir nehirden akan iki ayrı ırmak” olarak ele alıyor ve her iki şahsiyetin İslam dünyasına olan katkılarındaki ortaklıkları vurguluyor. Bu iki büyük ismin şiirleriyle nasıl bir ruh köprüsü kurduğunu, bu köprünün İslam dünyasının uyanışına ve dirilişine olan etkisini derinlemesine irdeliyor, diyen Ceylan, "Sebîlürreşad yazarlarımızdan Mehmet Ali Maraş, bu sayımız için kaleme aldığı yazısında “ilhamını Kur’an’dan alan bir şair” olarak Mehmet Akif Ersoy’u değerlendiriyor. Akif’in İslam’ı bir fikir ve yaşam rehberi olarak nasıl benimsediğin, bu ilhamla yazdığı şiirlerin toplumu nasıl dönüştürdüğünü inceliyor. Yusuf Yavuz Yılmaz ise Akif ve İkbal’in medeniyet inşasındaki rolleri üzerine düşündürücü bir perspektif sunuyor. Akif’in İslam dünyasının vicdanını temsil eden bir ses olduğunu, İkbal’in ise bu sesi felsefi derinliklerle harmanlayarak geleceğe taşıdığını vurguluyor, dedi. Ceylan, "Sebîlürreşad’ın bu sayısı, sadece Akif ve İkbal’in eserlerine bir selam durmak değil, aynı zamanda bu büyük isimlerin yol göstericiliğiyle medeniyetimizin bugününü ve yarınını yeniden düşünmek için bir fırsat sunuyor, dedi.

Derginin bu sayısında yazılarıyla; Mehmet Atilla Maraş, Fatih Bayhan, Süleyman Doğan, Yusuf Yavuzyılmaz, Ekmel Ali okur, Sedat Mermili, Şakir Diclehan, Sümeyra Aktaş, Muhsin Yılmazçoban, Eyyüb Azlal, Murat Serim, Ferhat Özcan, Mehmet Akif Can, İbrahim Demirkan, Zehra Görler, Ebubekir Ceylan, Meryem Yeşilmen, Abdurrahman Şen, Veysel Şahin ve Yusuf Tosun yer aldı.

Sebilürreşad Tüm internet kitapçılarında, dergi satılan her yerde. Ayrıca TDV Kitapevlerinde. Sebilürreşad'a ulaşmanın en kolay yolu ABONE olmaktır.
Abone hattı: 0 552 251 45 50
 

Etiketler:
Mehmet Atilla Maraş, Fatih Bayhan, Süleyman Doğan, Yusuf Yavuzyılmaz, Ekmel Ali okur, Sedat Mermili, Şakir Diclehan, Sümeyra Aktaş, Muhsin Yılmazçoban, Eyyüb Azlal, Murat Serim, Ferhat Özcan, Mehmet Akif Can, İbrahim Demirkan, Zehra Görler, Ebubekir Ceylan, Meryem Yeşilmen, Abdurrahman Şen, Veysel Şahin ve Yusuf Tosun