Bakan Kurum: 110. Saat'te dahi Umut var

Bakan Kurum: 110. Saat'te dahi Umut var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açıklamasın şu ifadeleri kullandı: "55. saat bizim için hala umutlarımızın var olduğu enkazdaki vatandaşlarımızın canlı kurtarılabilmesi amacıyla verilmesi gereken mücadelenin en hassas, en yoğun bir şekilde verildiği saatlerdir. İzmir depremimizde 110. saatlerimizde bebeklerimizi enkaz altından çıkarmıştık. İnşallah burada da bu hassasiyet, motivasyonla arama kurtarma faaliyetlerimizi yürütüyoruz.

Gaziantep merkezde koordinasyon merkezinde valilerimiz ilgili tüm birimlerimiz, emniyetimiz, AFAD’ımız, UMKE’miz tüm birimlerimizle bir koordinasyon halinde süreci takip ediyoruz. Koordinasyon merkezi de depremin yoğun olarak yaşandığı İslahiye ve Nurdağı’ndaki merkezlerle süreci takip ediyoruz.

Artçı depremler devam ediyor. Bu artçı depremler yorulan binalar sebebiyle de hasarın daha da arttığını, hasarlı binalarla ilgili hassasiyetin hala devam ettiğini ifade etmek istiyorum. Hasarlı binaların yanında durulmaması noktasında birimlerimiz bu süreci yakınen takip ediyorlar.

Gaziantep genelinde 12 bin doğrudan personelimiz, arama kurtarma ekiplerimiz, çadırlarımızla ilgili, gıda, barınma ile ilgili personellerimiz sahadadır. Tüm birimlerimiz, belediyelerimiz, valiliğimiz koordinasyonunda faaliyetini sürdürmekte. 1646 kurtarma personelimiz ile bütün enkaz alanında vatandaşımızın yanındayız.

"İLK YARDIM ÖDENEKLERİNİ AKTARDIK"

İlk büyük depremin ardından 2. depremle birlikte hasar gören binaların da yıkımıyla karşılaştık. Hasarla birlikte ilk andan itibaren AFAD’ımızın genel merkezinde tüm illerimize dağılımını gerçekleştirdik. Ekiplerimiz, Bakanlarımızın, valilerimizin koordinasyonunda süreci takip ediyoruz. 10 ilimizde 31 valimiz 62 kaymakamımız görevlendirilmiş bu çerçevede canla başla 7 gün 24 saat büyük bir fedakarlıkla çalışmaktadır.

İlk yardım ödeneklerini aktardık. Belediyelerimizin bu manada acil neye ihtiyacı varsa yardım ödeneklerimizi gerek Aile Bakanlığı’mız gerek Bakanlığımız, İller Bankası Genel Müdürlüğü eli ile süreci bir fiil yönetiyoruz.

10 afet bölgesi olduğunu sayın Cumhurbaşkanımız dün ilan ettiler. OHAL kararıyla süreci bir fiil burada valilikler koordinasyonunda sürdürüyoruz. Birinci önceliğimiz arama kurtarma faaliyetleri 55. Saatteyiz. 112. Saatte biz yavrumuzu canlı kurtardık. Bu saatler bizim için çok önemli.

Vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçların giderme sürecini bir fiil takip ediyoruz. Gaziantep özelinde 900 binamızın yıkık olduğunun tespitini yaptık. Enkazlarımızda vefat eden vatandaşımızın sayısı 551’e ulaştı.

Yaralı olarak 5 bin 942 vatandaşımızı kurtarmak suretiyle hastanelerimizde tedavi altına aldık. Tedavileri de devam ediyor. Gaziantep özeline baktığımızda deprem merkez, merkezden sonra Nurdağı, İslahiye’de yoğun bir şekilde hissedildi. Valilerimiz koordinasyonları Nurdağı’nda İslahiye’de görevlendirdiğimiz valilerimizle birlikte süreci yürütüyoruz.

Çadır kurulma işi sürecini yürütüyoruz çadırlarımızı gerek enkaz altındaki vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak çadır kurulumu sürecini de AFAD’ımızın koordinasyonu sürecinde yürütüyoruz. 3 bin 500 çadırımızı kurduk. 15 bin çadıra ilişkin süreci gerek enkaz alanlarında gerekse toplu çadır kent alanlarında kuruyoruz.

Gaziantep özelinde 3 bin konteynerimizin altyapısını hazırlıyoruz. TOKİ Başkanlığımızla birlikte kalıcı konutlarla ilgili çalışmaları yürütüyoruz.

Gaziantep genelimizde bu çerçevede ekmek, yemek ihtiyaçlarını giderebilmek, gıda ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla mobil yemekhanelerimizi kurduk. İslahiye’de 3 tane, Nurdağı’nda 5 tane."

Kaynak : Milliyet Gazetesi

Bakan Kurum: 110. Saat'te dahi Umut var

 

DİĞER HABERLER

BELGRAD ORMANI İMARAMI AÇILIYOR ?
BELGRAD ORMANI İMARAMI AÇILIYOR ?
4 Aralık 2024 Çarşamba