Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Melekli Mahallesi’nde pamuk hasadı etkinliğine katıldı. Bakan Kirişci, biçerdövere binerek pamuk hasat etti, ardından da eliyle pamuk topladı. Etkinlikte konuşan Bakan Kirişci, pamuk üreticisine yapılan desteklemeleri anlattı. Kirişci, "Özellikle gübre ve mazot desteği konusunda, 2022 ürünü ile ilgili, 68 lira olan mazot desteğimiz 250 lira olacak. 8 lira olan gübre desteğimiz 21 lira olacak. Daha önce 76 lira olan dekar başı desteğimiz 271 lira gibi bir düzeye çıkmış olacak. Yüzde 256’lık, yaklaşık 3,5 kat artış hayırlı uğurlu olsun. Çiftçimize helali hoş olsun” dedi.
BU ÜLKE ÜRETİYOR, ÜRETMEYE DE DEVAM EDECEK'
Verimliliği artırmak için en önemli unsurlardan birinin sertifikalı tohumluk olduğunu kaydeden Kirişci, şunları söyledi:
'TOHUM DESTEĞİMİZİ 24 LİRADAN 50 TÜRK LİRASI'NA ÇIKARDIK'
Üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Kirişci, “Mevcutta buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltikte sertifikalı tohum desteğimiz dekar başına 24 lira. Şimdi biz, dekar başına 50 liraya çıkardık. Böylelikle yüzde 108’lik bir artış sağlamış olduk. Bu tohumlukları kullanan üreticilerimize, tohumları üreten üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu.
'HÜKÜMET OLARAK, DEVLET OLARAK GEREĞİNİ YAPTIK, YAPARIZ'
Hatay'da düzenlenen pamuk hasat törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, daha sonra beraberindeki heyetle beraberHatay Orman Bölge Müdürlüğü'nün yeni binasının açılışını gerçekleştirdi. Burada gazetecilerin pamuk fiyatları ile ilgili sorusunu cevaplayan Kirişci, "Pamuk bizim için endüstri bitkisidir, adı üzerine beyaz altın. Bizim bu ürünü herhangi bir ürün gibi görme lüksümüz asla söz konusu değil. Oldum olası, başından beri bir hassasiyet sergiliyoruz. Tabi ki Tarım ve Orman Bakanlığı, beyaz altın konusunda son derece duyarlı. Burada da bu hasadı gerçekleştirdiğimiz pamukta, hiçbir üreticimizin emeğinin yerde kalmasına biz asla müsaade etmeyiz. Burada vatandaşlarımızın bildiği ama esas bilmesini istediğimiz çevre var. O çevrelere sizin aracılığınızla seslenmiş olayım. Burada üreticiyi mağdur etmek veya mağdur etmeye yeltenmek çok büyük bir hadsizlik olur. Biz bunun, hükümet olarak, devlet olarak gereğini yaptık, yaparız. Bunu ayçiçeğinde geçtiğimiz günlerde gösterdik, pamukta da buna ilişkin çok rahatlıkla her türlü aksiyonu alabilecek durumdayız. Arz açığı olan bir ürünün, yani ürettiklerimizin ihtiyaçlarımıza yetersiz kaldığı bir ürünün fiyatı nasıl olur da düşürülür, bu akla ziyan bir iş. Eğer burada akli bir problem yoksa o zaman kasti bir problem var. Biz o kasti problemi çıkaranlara asla müsade etmeyiz, bunun gereğini yaparız. Bir iki gün takip edeceğiz, eğer durumlarında bir değişiklik görmezsek alacağımız aksiyonlar zaten belli, onlar bunu iyi kötü tahmin ederler" dedi.
BAKAN KİRİŞCİ, SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay'da Reyhanlı Barajı Sulama Tünelini gezdi. Bakan Kirişci, Hatay Valiliği ziyaretinden sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Son dönemde özellikle küresel ısınma nedeniyle gündeme gelen tarım ve tarımdan hareketle gıda konusunun pandemi döneminde zirve yaptığını belirten Kirişci, şöyle konuştu:
"Stratejik ürünü herkesin öğrenmesini istedim. Stratejik ürünü biz şayet bilmez ve bu stratejik ürünün ne olduğunu anlamaz isek o zaman bizim Türkiye'de pek çok yanlışları hataları yapma ihtimalimiz ortaya çıkar. Buğdayı alırsınız unundan ekmek yaparsınız kepeğini de götürür hayvana yedirirsiniz. Birisi insan beslenmesi için elzem olan, diğeri de hayvan beslenmesi için yine vazgeçilmez olan bir ürün olur. İşte bundan dolayı biz buğdaya stratejik ürün diyoruz. Pamuğun lifini alıyoruz tekstil konfeksiyon sektörünün ham maddesi, çiğidini alıyoruz yağını çıkarıyoruz. Geri kalan posasını hayvanlara yediriyoruz. Geride kalan atıkları da biyokütle olarak enerji üretimi olarak kullanıyoruz.
Kaynak: Milliyet