Ak Parti'nin Ömrü uzun Olur mu?

Ak Parti'nin Ömrü uzun Olur mu?

Ortatv.com Analisti Servet Hocaoğulları 23. Yaşını kutlayan Ak Parti'nin ömrü üzerine bir yazı yazdı. İktidarının da 23. yılına giren Ak Parti'nin ömrü "süreci uzatmayı" başarı görmek mi? Yoksa herşey ölümlüdür emrine tabi olmak mı?

Ak Parti'nin Ömrü uzun Olur mu?

AK Parti 100. Yaşını görecek mi?

Cumhuriyet tarihinin yaşayan tek yüzyılı aşmış partisi CHP’dir. CHP karşısında/dışında hiçbir partinin ömrü çeyrek asrı bulmamıştır. CHP’nin yüzyılı aşkın varlığını yaşatmasının kodları doğru okunmaz ve çözümlenmezse eğer; 2023 sonrası ikinci yüzyılın CHP dışında yüzüncü yılını görecek tek parti olma ivmesi olan AK Partinin de diğer partiler gibi çeyrek asırlık eşikte kalma riski var. 

Bir başka ifadeyle CHP dışında yüzyılı aşabilecek sosyolojisi en güçlü AK Partinin bunu gerçekleştirebilmesi için 23 yaşında bir “durum değerlendirmesi” yapması gerekiyor. Çünkü küresel güçler ve iç dengelerin ortak bir hedefi var: AK Partinin ömrünü çeyrek asırda noktalamak. 

Küresel güçler ve içerideki taraftarları, AK Parti isminin ve misyonunun CHP gibi yüzyılı devirmesinin hayal olduğuna inanıyor. Hatta AK Partinin ismen ve misyon olarak CB Erdoğan’ın nefes sayısı kadar yaşayacağı inancı/beklentisi yaygın. 31 Mart gecesini “Erdoğan dönemi kapanmıştır!...” diye yorumlama gayretinde olup iktidara az sonra geleceğine inanan bir kitle var.

Peki AK Partinin ismen ve misyon olarak yüzyılını kutlama ihtimali var mı? Var! Fakat bazı koşulları/şartları/hamleleri devam ederse. Peki bu imkan nedir ve nasıl yönetilecek?

Öncelikle CHP’nin kuruluşunun yüzyılı görmesinin gerçek sebeplerini doğru tespit etmemiz gerekiyor. Bu sebepleri doğru tarif ettiğimizde neden AK Partinin 100. Yaşını görme ihtimal ve imkanı olduğunu da anlamış olacağız.

CHP’nin (gerçekleşmiş) 100’ü

CHP, yeni adı Türkiye Cumhuriyeti olan Türk Devletinin “Kurucu aklı”nın yüzyıllık projesidir. Daha doğru bir vurgu ile Türk Devlet aklının 1923 sonrası yüzyıllık projesidir. Bu projenin kodları şunlardır:

1)“Cumhuriyeti kuran “Asker”dir ve yönetim hakkı ve son noktayı koyan adres yine asker olacaktır.” inancı, devlet aklına eşlik eden devlet kalbi olmuştur. CHP’yi yüzyıldır yaşatan ve kollayan bu kurucu ahittir. CHP’nin tüm darbeler döneminde uyumlu ve davet edici pozisyonu bu ahde vefadır. 15 Temmuz gecesinde CHP’nin pozisyon alma biçimi kendi geleneğine uygundur.

Fakat 31 Mart gecesi sonrası CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in şu cümlesi AK Partinin çeyrek asırda noktalanmasına yöneliktir; Özel şöyle diyor: “ Devleti kuran parti olarak ne zaman Devlet ve Millet arasında bir anlayış farkı olmuşsa, biz hep Devletin yanında yer aldık. Bu yüzden halka kendimizi anlatmakta her zaman zorlandık. Ancak artık CHP değişmiştir ve aynı durumda tereddütsüz Milletin yanında yer alacağız!...”. 

Özgür Özel’e bu söyletilmiştir. Bunu söyleten iradenin planı AK Parti'nin ömrünü çeyrek asırda jübile yaptırmayı planlamaktadır. Ayrıca bu cümle AK Partinin artık milletin yanında değil Devletin yanında yer almaya başladığını ima/iddia etmektedir.

2) 1923’de Cumhuriyet ilan edildiğinde halk/millet ikiye bölündü. Bölünmüş sosyoloji üzere kuruldu Türkiye Cumhuriyeti. Sosyolojinin bir bölümü Osmanlı ve ona ait her şeyi unutarak yol almaya ve küreselleşerek dünyaya entegre olmayı önceledi, planladı ve uyguladı. Toplumun diğer sosyolojisi ise Osmanlı mirasını güncelleyerek ve yeni Cumhuriyeti benimseyerek yola devam etmek istedi. Ancak kurucular tercihlerini birinci sosyolojiden yana kullandı ve söz konusu yol için CHP bir toplum mühendisi partisi olarak görevlendirildi. 

CHP seçmeni yüzyıldır kendisini Atatürk tarafından kendilerine verilmiş bu toplumu eğitme ve dönüştürme misyonuna inanıyor. O nedenle yüzyıldır nüfusun ortalama %25’i CHP ne kadar başarısız olursa olsun; CHP’ye oy vermekten vazgeçmedi. Bu şu demektir: CHP’nin yüzyılı devirmesini sağlayan bu sosyal tabaka, sosyoloji ve halkın bir katmanıdır.

Bu sosyolojiye son beş yılda toplumdan hatırı sayılır bir katılım olduğuna inananlar; CB Erdoğan’ın vefatıyla beraber Cumhuriyetten bu yana var olmaya gayret eden ikinci sosyolojinin hızla eriyeceğinden eminler. Nitekim CHP’nin bu yalnızlaşacak sosyolojiyi yönetmemesi için; bu yalnızlığı kendilerinin gidereceğine inanan tüm yeni partiler bu oluşacak boşluğa oynamaktadırlar. 

Dolayısıyla “AK Partiyi 100.yıla eriştirecek sosyolojinin var olduğu ve bunu başaracağı iddiası/imkanı” inancına sahip AK Parti içindeki dokunun nasıl bir plan içinde olduğu merak edilmektedir.

3) CHP dışında ömrü çeyrek asrı aşamamış Demokrat partinin, Doğru yolun, ANAP’ın, DSP’nin neden yüzyılını göremediğinin analiz edilmesi gerekiyor. Daha doğrusu CHP’nin kendi dışındaki partilere yönelik hangi operasyonlarda bulunduğu deşifre edilmek durumundadır. Özellikle CHP’nin PKK ile ilişkili partileri ve FETÖ örgütlenmesini kullanma biçimi iyi analiz edilmelidir. AK Parti kendisine çeyrek asırlık ömür biçenlerin hangi operasyonları yürüttüğünü iyi çözümlemelidir. Millet İttifakı süreci de bu bağlamdadır.

Şimdi; CHP’nin yüzyılı görme kodlarının en kritik olanlarına dikkat çektik. Peki buna karşılık AK Parti 23 yılda kendi yaşının 100. Yılını görmek amaçlı hangi stratejileri uyguladı?
CB Erdoğan sonrası hangi dinamikler, hangi sosyoloji yüzüncü yıla kararla yüremeyi sağlayacak?

İşte 23 yaşında; geçmiş 23 yılın hikayesi kadar; 100. Yaş için 23 yaşın hangi heyecanı hedef, strateji içinde olduğunu halka anlatmak çok önemlidir.  

23 yaş sebebiyle CB Erdoğan’ın yaptığı konuşmada “Kongrelerde sadece vitrin değiştirmeyeceğiz; halkın mesajının gereği olan büyük yenilenmenin de zemini yapacağız!” cümlesi sanırım bu 100. yaşı görmeye atıfla söylenmiş olsa gerek!...
 

DİĞER HABERLER

ERDOĞAN
ERDOĞAN'DAN ORDUYA DESTEK MESAJI
9 Eylül 2024 Pazartesi