Ankara Ticaret Odası (ATO) yönetimi, Ulus'ta faaliyet gösteren ve Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi'nden etkilenecek olan oda üyeleriyle bir araya geldi. Odadan yapılan açıklamaya göre, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi'nin sebep olabileceği olumsuzluklar ve alınacak tedbirler görüşüldü. Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı'nın tarihi dokusuna dikkati çekilen ATO'daki toplantıda, çarşının Ortadoğu ve Balkanlar'ın ilk alışveriş merkezi olduğu hatırlatıldı.
Yılmaz, toplantıda, Ahilik geleneğinin sürdüğü Ulus'un, ticaret ve turizmin kalbi olduğunu belirterek, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi hayata geçirilirken bu hassasiyetin gözetilmesi ve hak kaybı olmadan hareket edilmesi gerektiğini bildirdi. Bölgede gerçekleştirilecek yenileme projesinde başkentin tarihi dokusunun korunmasının önemini vurgulayan Yılmaz, "Ortadoğu ve Balkanlar'ın ilk iş merkezinin ve ilk camekanlı çarşının bulunduğu semtimiz, aynı zamanda Ankara'nın tüketim kültürünü yöneten bir yerdir. İstiyoruz ki bölgede kentsel dönüşüm olurken Ankara'nın hafızası silinmesin." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, Ulus'ta gerçekleştirilecek yenileme projesinin çalışan, işveren ve tedarikçiler dahil, yaklaşık 100 bin kişiyi etkileyeceğine dikkati çekerek, bölgeye turist çekmeye çalışırken esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini kaydetti.
BAŞKAN GÖKÇEK PROJESİ BÖYLE AÇIKLAMIŞTI
2 yıl önce basına ve kamuoyuna şu açıklama geçilmişti;
"Başkent Ankara'nın göbeğinde yer alan gecekondu manzaraları yavaş yavaş ortadan kaldırılıyor. Bu amaçla Ulus'ta yeni bir dönüşüm projesi başlatıldı.
Ankara'nın şimdiye kadar kentsel dönüşüm yüzü görmemiş mahallelerinde yeni projeler uygulamaya konuluyor. TOKİ öncülüğünde başlatılan Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ardından başkentin dört bir yanındaki salaş ve depreme dayanıksız binalar yıkılarak yerlerine yeşil alan ve modern binalar inşa ediliyor. Sonra olarak Hıdırlıktepe ile Ulus'ta yer alan İsmetpaşa Mahallesi'nde yeni bir kentsel dönüşüm projesi eski binaların yıkımıyla başladı.
'Hıdırlıktepe Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' ile 1 milyon metrekarelik geniş bir alanda uygulanan çalışmada bölge eski günlerine kavuşacak. Projenin burada yaşayan vatandaşlardan tam destek görmesiyle hak sahipleriyle sözleşmeler imzalanmaya, boşaltılan konutların yıkımına başlandı.
Yapısal ve sosyal dönüşümlerle Başkent'in gözde yerleşim alanlarından biri haline getirilecek olan Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak 'İnanç, İlim, Tarih ve Ferman Müzeleri' ile bölge turizm açısından tam bir cazibe merkezi haline gelecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın ilk yerleşim yerlerinden Ulus ve çevresinin, uygulanan kentsel dönüşüm projesiyle yaşam kalitesi yüksek bir alana dönüştürüleceğini ifade etti. Gökçek, oluşturulacak kent kimliği içinde, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak, yıllar içinde ortaya çıkan büyük çaptaki bölgesel farklılığı da ortadan kaldıracak çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.
Başkan Gökçek, proje kapsamında bulunan 6 bin gecekondu ve tesisin tespit ve değerlendirmelerini yaptıklarını belirterek, "Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında kısa bir sürede yaklaşık 750 gecekondu sahibi ile yapım sözleşmesi imzaladık. Vatandaşlarımızla sözleşme imzalamaya devam ediliyor." dedi.
Belediye ile sözleşme imzalayarak, gecekondularını boşaltan hak sahiplerine ait 200 gecekondunun sorunsuz bir şekilde yıkıldığını vurgulayan Başkan Gökçek, sözleşmeleri imzalanan diğer gecekondularda yıkım işlerinin aralıksız bir şekilde devam edileceği bilgisini verdi.
"İNANÇ, İLİM, TARİH VE FERMAN MÜZELERİ"
Bölgenin, farklı bir görünüme kavuşturularak cazibe merkezi haline getirileceğine dikkat çeken Başkan Melih Gökçek; "İnanç, İlim, Tarih ve Ferman müzeleri yapılacak. Ayrıca, tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, yapılacak olan sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla Başkent'te yeni bir merkez daha ortaya çıkmış olacak." dedi. Başkan Gökçek, Kentsel Dönüşüm Projesi ve gerçekleştirilecek diğer yatırımlar sayesinde bölgenin turizm açısından da ilgi odağı haline geleceği bilgisini verdi.
Altındağ ilçesinde Ulus, Ankara Kalesi, Aydınlıkevler ve Örnek mahallelerine komşu 1 milyon metrekarelik alanda uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi Orhangazi, Yıldırım Beyazıt, Atıfbey, Fatih, Çandarlı, Öncüler, Yavuz Selim ve Hacıbayram mahallelerini içine alan bölgeyi kapsıyor.
Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Ulus'un dönüşüm projesini anlattığı basına böyle yansımıştı:
Ulus ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi (beyazgazete.com)